Meklēt šajā emuārā

ceturtdiena, 2011. gada 13. janvāris

Āži par dārzniekiem

Sākot ar pagājušā, t.i.2010., gada vidu, mani ir skāruši daudz un dažādi notikumi, kas vieš pārdomas un liek izdarīt secinājumus. Diemžēl, šie secinājumi nav visai glaimojoši, un pirmām kārtām tai kopējai valsts pārvaldes sistēmai, kas valda mūsu mazajā Latvijā. Šī sistēma ir radījusi apstākļus, kas ļauj notikumiem un lēmumiem būt necaurspīdīgiem, darbiniekiem neprofesionāliem, nekompetentiem, neuzmanīgiem, bez iemesla ambicioziem, tādiem, kas nevēlas iedziļināties lietas būtībā un tā varētu turpināt vēl un vēl. Un diemžēl, pārsvarā to var attiecināt uz valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem - būvvaldes darbinieki drīkst nepārzināt ar būvniecību saistītos normatīvos aktus, Latvijas valsts ceļi liek risināt problēmas, kuras caur un cauri ir pašvaldības kompetencē, deputāti drīkst būt ar vidējo izglītību un ir pārliecināti, ka viņi ir kompetenti pilnīgi visās tautsaimniecības nozarēs, politiķi drīkst balsot par lēmumumiem un likumprojektiem, ar kuriem tie nav izpazinušies, Latvenergo kā monopoluzņēmums drīkst piestādīt tāmi, kuras pamatojums, maigi izsakoties, ir apšaubāms un viņu interesēm atbilstošs un atkal varētu turpināt vēl un vēl. Bernards Šovs it kā ir teicis - Ne jau vara bojā cilvēkus, bet gan stulbeņi, tikuši pie varas, bojā varu.
Kopējais secinājums ir viens, kamēr nemainīsies cilvēku attieksme pret cilvēkiem, lietām un notikumiem, kamēr āži būs par dārzniekiem, tikmēr mēs būsim tajā bedrē, kurā esam pašreiz.
P.S. Savā būtībā esmu nelabojama otimiste un vēl aizvien ticu labajam cilvēkos. Dzīvosim ar vadmotīvu - Nedari otram to, ko Tu negribētu, lai dara Tev! Un tad jau daudzām lietām vajadzētu vērsties uz labo pusi!

4 komentāri:

  1. Toties, dārznieki par āžiem kļūst visai reti. Tā ir ar to pasaules godību...Tā viņa paiet.

    AtbildētDzēst
  2. Vēsture pierāda, ka arī lieli apvērsumi nemēdz mainīt caur caurēm izpuvušo sistēmu, ja nav zināmi skaidri mērķi, rīcības plāns, ja nav savas nozares profesionāļi.
    Ceru, ka pienāks diena, kad cilvēkiem mazāk un mazāk vilsies "virsvadītājos" un uzlabosies attieksme. Līdz tam, atliek vien pašiem pieturēties pie "Nedari otram to, ko Tu negribētu, lai dara Tev!" un augt kopā ar nākamo paaudzi. :)

    AtbildētDzēst
  3. Mums pat vissliktākos murgos nerādās tās shēmas, ko "mūsu" politķi shēmo savā ikdienā!

    AtbildētDzēst
  4. Jā Aiga, nu jau es ar tam sāku ticcēt!

    AtbildētDzēst