Meklēt šajā emuārā

sestdiena, 2010. gada 23. janvāris

Dānija: pārējās dienas

Pēc 12h ilga miega esam atpūtušies un sākam apjaust realitāti - esam Dānijā, Koldingā! Brokastis, Aivars montē galdu, Mārcis gatavojas eksāmenam - tāds ikdienišķs dienas iesākums!
Plkst. 12 varam sākt iepazīt Koldingu. Pilsēta kā jau pilsēta, nekā īpaša - sniegs, -6 grādi, viss tāds pelēcīgs, un tomēr ir dažas lietas, kas patīkami pārsteidza:
1. Pilsētas reljefs un līdz ar to arī ainava. Ka smējās Mārcis - vienīga pilsēta Dānijā, kurā ir kalns un man tajā katru dienu jākāpj. Jā, pilsētas daļa, kur dzivo Mārcis, izkārtojusies piekalnē, ielejā ezers Slotso, un vecpilsētas daļa otrpus ezeram, atkal piekalnē, tajā, savukārt, viduslaiku pils ar dievīgu mūsdienu un, protams, arī seno laiku sudraba trauku un mākslas izstrādājumu kolekciju. Tā esot lielākā Dānijā.





2. Pie ezera glābšanas punkts. Nevis glābšanas stacija ar ēku un personālu, un pamatīgu tehnisko nodrošinājum, bet punkts, proti, iekš palielas trīsstūra kastes, ir ielikti putaplasta glābšanas riņķis un kastes aizmugurē uz āķa uzkārtas 3m garas trepes. Respektīvi, ziemā ielūstot ledū, palīdzam ar trepēm, vasarā - ar glābšanas riņķi. Zinot, kā pie mums šīs lietas tiek kārtotas, šis ir tik elementārs, bet tik efektīgs pasākums.

3.Uz ezera jau pa gabalu var redzēt rosāmies kungu koši oranžā darba kombinezonā. Izrādās, atbrīvo ledu no sniega kārtas - pēc formas veido slidotavu. Kad pēc 4 pilsētā pavadītām stundām nākam atpakaļ, bērni un jaunieši jau slido un ne tikai pa iztīrīto laukumu, bet arī pa celiņu, kas ir iztīrīts ap slidotavu. Un izrādās šo tīrīšanu veica Koldingas pašvaldības norīkota persona, par to liecināja līdzās esošā automašīna ar Koldingas municipalitātes simboliku.

4.Pārsteidza arī diezgan lielais daudzums suņu, protams, ar saimniekiem, pārsvarā bezšķirnes, tā attiecība varētu būt 1:5. Tādējādi, šķirnes suņu kultu nenovēroju. Interesanti, ka suņus var sastapt arī sabiedriskā vietā - veikalā. Nu tur laikam aizliedz to, ko patiešām vajag aizliegt, nevis aizliedz kaut ko tāpēc, ka vienkārši aizliedz.
Nu, protams, salīdzinājumā ar 1.dienu, šī diena bija pilnīgi bez piedzīvojumiem.

Nākamajā dienā bija ieplānota iepirkšanās nelielā Vācijas pierobežas pilsētā Flensburgā. Tas gan nav nekāds iepirkšanās centrs, tomēr paļaujamies uz to, ka Vācijā ir jābūt pēcsvētku atlaidēm un iespējams, ka varēs ko iegādāties. Nu arī šī diena pagāja bez īpašiem pārsteigumiem. Auksts, nemīlīgs, cenas normālas, preces kvalitatīvas, šo to arī iegādājāmies, visvairāk jau tika Mārcim, bet tāds arī bija mērķis, taču teikt, ka šajā pilsētā attiecībā uz iepirkšanos plūst piena upes ķīseļa krastos - nevar.

Tagad tik pamazām jātaisās uz māju pusi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru